Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo snažnim odazivom hrvatskoga naroda na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini na kojima je “pokazao nepobitnu opredijeljenost zajedništvu i proevropskom putu BiH”.

Radman je tokom današnjeg sastanka sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem u Zagrebu, kao prioritet istakao zaštitu prava hrvatskoga naroda u BiH, te važnost političkog dijaloga u ostvarenju pomaka na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u.

On je rekao da će partneri u Hrvatskoj nastaviti da pružaju podršku legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH, te pitanjima i projektima od važnosti za hrvatski narod u BiH.

Čović je izrazio zadovoljstvo rezultatima Lokalnih izbora, naglasivši da su Hrvati u BiH nezaobilazan politički faktor, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Izražavajući zadovoljstvo saradnjom sa partnerima iz Hrvatske, Čović je uputio zahvalnost za prepoznavanje izazova sa kojima su Hrvati u BiH kontinuirano suočeni.

Sagovornici su zaključili da je put ka stabilnosti, razvoju i evroatlantskim integracijama put za koji se hrvatski narod u BiH snažno izjasnio.

Tokom sastanka je razgovarano o izmjenama izbornog zakonodavstva, unutrašnjim prilikama, evroatlantskom putu BiH, prekograničnoj saradnji i zaštiti prava hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog.