U Mostaru je održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragana Čovića sa predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija. Čović po završetku sastanka nije davao izjave za javnost.

Podsjetimo, na konačnu sudbinu i čeka 930 radnika mostarskog Aluminija. Povratku na posao, ako se obnovi proizvodnja, može se nadati njih trećina, ali uz manje plate.

Ostali bi trebali na Zavod za zapošljavanje uz otpremnine. Pojašnjenje je to federalnog ministra finansija Jelke Milićević.

Treba spomenuti da se u Tuzilastvu HNK nalazi 9 izvjestaja iz aluminija koji terete 48 osoba za krivicno djelo stjecanja nezakonite koristi preko leđa aluminija. Unatoč sumnjama na loše poslovanje, do 2014 godine ulazak državnim organima u firmu nije bio dozvoljen. Kada se tome dodaju visoke plaće uprave, enormni bonusi i otpremnine, višestruko skuplje javne nabavke luksuzne robe, i stavi u kontekst gomilanja dugova bez vizije kako se iz njih izvući, puno je jasnije zašto su 10.7. u 12 sati i 4 minute aluminiju ugašena svjetla.


U noći sa utorka na srijedu isključena električna energija

Nakon isključenja električne energije “Aluminiju”, potpuno je uništeno oko 170 elektrolitskih ćelija i već sada se može govoriti o novih stotinjak ili više miliona maraka štete i najmanje dvije godine do ponovne uspostave rada u preduzeću.

Bez napajanja električnom energijom propao je pogon elektrolize. Kako nam je ranije pojašnjeno, riječ je o izuzetno složenom procesu. Naime, bez električne energije ćelije i anode dolaze u stanje iz kojeg se više ne mogu povratiti.

Negativno poslovanje “Aluminija” nagomilalo je oko 400 miliona maraka duga. Preduzeće je prezaduženo, imovina pod hipotekom. Najveći vjerovnik “Aluminija” je Elektroprivreda HZHB, kojoj duguje 293 miliona za isporučenu električnu energiju. Elektoprivreda dugove potražuje i tužbama.

IZVOR: IGOR BOŽOVIĆ/BHRT, AGENCIJE