Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u kojem mu, u ime hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i HNS-a, izražava zahvalu za predan rad kojega je iskazao u izgradnji europske Bosne i Hercegovine i zaštiti pozicije prava hrvatskog naroda u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju.

“Osvrćući se na razdoblje od 25 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Vaše iznimno zalaganje u promicanju europskih vrijednosti još jednom je snažno iskazano kroz izlaganje na međunarodnoj konferenciji ‘Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma’, na kojoj ste ukazali na brojne izazove s kojima se susrećemo, promičući naše europske i euroatlantske ciljeve i našu borbu za ravnopravnost. Kao prepoznat saveznik bez kojega naš put ka prosperitetnoj europskoj budućnosti i budućnosti koja je ravnopravna, ostavili ste neizbrisiv trag, radeći u svojstvu zaštite mira, stabilnosti, jednakosti i napretka – za hrvatski narod i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, kaže se u pismu.

Čović je izrazio uvjerenje kako će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naroda.

“Vjerujemo u daljnje jačanje suradnje i savezništva u budućnosti koja za nas nosi ostvarenje izmjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, kao i u zajedničkoj europskoj budućnosti naših dvaju zemalja. Izmjene Izbornog zakona, kao što i sami držite, ključne su za buduće normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod u BiH ostvarit će svoju potpunu konstitutivnost kada ostvari svoje pravo na slobodan i samostalan izbor svojih političkih predstavnika u onim tijelima vlasti namijenjenim legitimnom zastupanju konstitutivnih naroda”, kaže Čović u pismu.

Pokazali smo kako smo spremni graditi bolju budućnost europske Bosne i Hercegovine, tražeći nove učinkovite iskorake za nužne reformske procese na tom putu, naveo je Čović na kraju pisma uz izraze zahvalnosti za Plenkovićeve dobronamjerne i prijateljske aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu, osobito za čvrst stav prema političkoj ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda, te na zagovoru i napretka BiH na putu prema članstvu u EU i NATO, saopćeno je iz HNS-a.