Finska je tokom proteklog dana izvijestila o svom najvećem dnevnom broju infekcija COVID-19 od početka pandemije, a one sada premašuju stopu koju Helsinki postavlja drugim zemljama prije nego što njihovi građani mogu posjetiti bez karantene Finsku.

Podaci zdravstvenih vlasti zabilježili su 227 novih slučajeva, što je iznad prethodnog dnevnog maksimuma od 211 infekcija u aprilu tokom prvog vala COVID-19. Međutim, tada se testiralo mnogo manje ljudi, što sugerira da je značajan broj slučajeva možda prošao neotkriven u prvim mjesecima, prenosi Reuters.

“Situacija s koronavirusom pogoršava se i u Finskoj”, tvitala je premijerka Sanna Marin, dodajući kako će vlada razmotriti nove mjere za suzbijanje širenja COVID-19, moguće sljedeće sedmice.

Novi podaci znače da se finska stopa incidencije od 14 dana na 100.000 stanovnika više nego udvostručila na 30,6 sa 14,2 u posljednja dvije sedmice.

Finska je ranije postavila 25 slučajeva na 100.000 stanovnika tokom dvije sedmice kao ograničenje za zemlje koje smatra sigurnim , odnosno sa manje od 25 slučajeva bez ograničenja putovanja, što je jedno od najstrožih takvih ograničenja u Evropi.

Stope incidencije u posljednjih su sedmica u Evropi u porastu, a nova stopa Finske ostaje među najnižim, pokazali su podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Od početka pandemije, Finska, zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, zabilježila je 10.929 slučajeva virusa korona i 346 smrtnih slučajeva.