Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore na današnjoj konstitutivnoj sjednici parlamenta u Podgorici.

Na prvoj sjednici nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. aprila, Bečić je izabran glasovima 45 poslanika opozicionih saveza “Za budućnost Crne Gore”, “Crno na bijelo”, “Mir je naša nacija” kao i Bošnjačke stranke i albanske koalicije “Vrijeme je sada”.

Bečić je i predsjednik opozicione Demokratske Crne Gore.

Protiv prijedloga opozicije glasao je jedan poslanik, dok ih je 25 bilo uzdržano. Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata, Liberalne partije i Socijaldemokratske partije prethodno su kazali da će biti uzdržani prema prijedlogu opozicije za čelnika Skupštine crne Gore koja broji ukupno 81 poslanika.

Bečić je kazao da mu je čast što će voditi parlament i zahvalio se manjinskim strankama na ukazanom povjerenju. Bečić je rekao da će raditi na ukidanju podjela i jačanju dijaloga u Crnoj Gori.

“Oni koji me nisu podržali neka znaju da su im moja vrata otvorena. Demokratska kultura nalaže da onaj ko vodi ovaj zakonodavni dom mora da štiti opoziciju. Radiću na kontrolnoj ulozi parlamenta i on neće biti protočni bojler za predloge vlasti ali neće ni kočiti njene predloge”, kazao je Bečić.

Predstavnici tri opoziciona saveza su prethodno potpisali predlog da će nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić biti predložen za mandatara za sastavljanje nove Vlade Crne Gore.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavezan je da zakaže konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi najkasnije za 30 dana predložio mandatara za novi sastav Vlade Crne Gore. Nakon što predsjednik predloži mandatara on predlaže sastav vlade o kome se glasa u parlamentu.