Evropska unija (EU) donirala je Crnoj Gori ličnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike vrijednu 200 hiljada eura.

Kako je saopšteno, donacija obuhvata osam hiljada zaštitnih odijela, 332 hiljade navlaka za obuću, 457 hiljada hirurških kapa i 600 hiljada hirurških rukavica. U zajedničkom saopštenju Delegacije EU u Crnoj Gori i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) navodi se da je donacija dio projekta EU za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa ukupne vrijednosti tri miliona eura.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa naglasila je da je donacija još jedna potvrda da je EU u teškim vremenima uz Crnu Goru.

“Od izbijanja epidemije koronavirusa, EU je jasno pokazala da Crna Gora nije sama, da smo uz vas i da možete računati na solidarnost i podršku Unije, u cilju ublažavanja posledica ove krize“, kazala je Popa.

Ona je podsjetila da je od aprila isporučeno ukupno 100 bolničkih respiratora, deset savremenih rendgenskih uređaja i skoro dva miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković zahvalio je EU na podršci i pomoći koju su pružili Crnoj Gori od prvog dana izbijanja epidemije.

“Ova podrška nam je mnogo značila i uvijek je stizala u pravom trenutku. To je slučaj i sa ovom isporukom, s obzirom na rastući broj registrovanih infekcija. Možemo biti veoma zadovoljni odgovorom crnogorskog zdravstvenog sistema i da kapaciteti zdravstvenih institucija mogu u potpunosti da odgovore na sve izazove koji su pred nama. Poruka svim građanima je da treba da se pridržavaju svih mjera koje je preporučio NKT. Uz praćenje tih preporuka moći ćemo lakše da se izborimo sa virusom,“ kazao je Eraković.