Hiljade građana danas je na Cetinju proslavilo 15 godina od obnavljanja državne samostalnosti Crne Gore koja se na referendumu 2006. godin odvojila od Srbije.

Uz najavljeno razvijanje crnogorske zastave od 5.000 kvadratnih metara, najavljene kao “najveće na svijetu”, hiljade građana slave na Ivanovim Koritima u podnožju Lovćena i mauzoleja jednog pd najvećih crnogorskih vladara i književnika, Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Petnaesta godišnjica nezavisnosti je u atmosferi podjele, posebno zbog smjene vlasti avgusta 2020. godine i odlaska do tada vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u opoziciju.

Ta partija i njen lider Milo Đukanović su predvodili referendumski blok za nezavisnu Crnu Goru koji je doveo do državne nezavisnosti na plebiscitu građana.

Državni vrh se obratio građanima različitim prazničnim porukama, a slavlju u čast Dana nezavisnosti, koje su organizovali lideri nove vlasti, premijer Zravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, nije prisustvovao šef države Milo Đukanović.

Đukanović je u tekstu za list “Pobjeda” ocijenio da je “crnogorski nacionalni kulturni i verski identitet epicentar nacionalističkih ataka na Crnu Goru” i da se “mora se odlučno i strateški osmišljeno odoljeti velikodržavnoj i kleronacionalističkoj agresiji negiranja Crne Gore”.

Premijer Krivokapić je poručio da u Crnoj Gori neće biti “promjene kursa”, te da državnost “neće biti moneta za potkusurivanje u političkim borbama, već dom za sve njene građne”.

“Ni pozicija ni opozicija ne daju podršku ovoj Vladi, što znači da je najbolja”, rekao je Krivokapić na svečanosti povodom obilježavanje 15 godina nezavisnosti Crne Gore.

On je naveo da je referendum 21. maja 2006. godine bio trenutak u kojem je narod iskazao demokratsko pravo.

U programu su učestvovali Počasna garda Vojske Crne Gore i Vojni orkestar, koji je tokom podizanja državne zastave na jarbol intonirao državnu himnu Crne Gore, a nakon toga, Vojni orkestar je odsvirao nekoliko kompozicija iz doba Knjaževine i Kraljevine Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Državni zvaničnici posjetili su štandove Vojske Crne Gore na kojima je bio izložen dio najsavremenijeg naoružanja i opreme kojim raspolaže Vojska, a koje koristi u izvršavanju redovnih zadataka i obaveza.