Institut za javno zdravlje Crne Gore upozorio je da je epidemiološka situacija u toj zemlji izuzetno složena i pozvao građane da dosljedno poštuju restriktivne mjere.

Iz Instituta su kazali da su nadležnima predložili potpuno zatvaranje na period od tri do četiri sedmice, ali da takav prijedlog za sada nije prihvaćen. U Crnoj Gori je, između ostalog, na snazi zabrana kretanja od 21 sat do 5 sati dok je vikendom zabranjen međunarodni saobraćaj.

“Kako je riječ o pandemiji koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se drastičnim mjerama broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života”, kazali su iz instituta.

Naveli su da je institut Nacionalnom koordinacionom tijelu predložio zdravstvene mjere koje bi omogućile funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mjesta uz zaštitu zdravlja građana.

“Mjere imaju smisla, samo ako se dosljedno poštuju. Nažalost slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam. Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije”, upozorili su.

Iz instituta navode da će kršenje mjera zdravstveni sistem staviti u poziciju da ne može pomoći svim građanima kojima bude potrebna pomoć.

“Zbog svega navedenog, želimo iskoristiti priliku da još jednom apelujemo na građane i zamolimo za dosljedno poštovanje donesenih mjera. Apelujemo i na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera”, kazali su iz instituta.

Prema njihovim riječima, svaki drugi stav i princip u ovom trenutku ne čini uslugu društvu u cjelini i “predstavlja izuzetno veliku opasnost po sve nas”.

“Tim Instituta za javno zdravlje, kao i ostale naše kolege u zdravstvenom sistemu, ne mogu i neće odustati od borbe za zdravlje našeg stanovništva. Međutim, bez podrške i razumijevanja građana, kao i bez aktivnog djelovanja nadležnih službi, iz borbe sa koronavirusom ne možemo izaći kao pobjednici”, zaključili su iz IJZ-a.