Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić zatražio je ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjava o genocidu u Srebrenici.

Leposavić je ranije izjavio da će priznati genocid u Srebrenici “kada se to nedvosmisleno utvrdi”, te da je sud u Hagu, gdje je suđeno za taj genocid, “izgubio svoj legitimitet”.

“Tražio sam ostavku Leposavića jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak, to sam uradio i danas, želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je Leposavić ostao dosljedan svom stavu, donio sam tešku odluku – prijedlog o razrješenju člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića”, kazao je Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti.

Premijer je istakao da je Leposavić čovjek rijetke inteligencije i izuzetnog poznavanja prava.

“Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bi rekao uradio je iz neznanja. Ali, on je ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje za bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama”, poručio je Krivokapić.

On je pozvao na pomirenje, navodeći da pomirenje ne može da bude odluka Vlade Crne Gore, ni pet-šest ljudi.