Crnogorska policija privela je ukupno 87 osoba, koje su učestvovale u protestima zbog hapšenja episkopa Joanikija i više sveštenika SPC.

Crnogorska policija u Nikšiću je zbog javnog okupljanja i incidenata privela 32 lica, u Pljevljima devet, u Podgorici tri lica, u Andrijevici pet, na putu Berane-Andrijevica 12, u Herceg Novom jedna, a budvanska policija je pozvala 25 osoba, saopšteno je danas iz Uprave policije Crne Gore.

Iz policije su naveli da su jučre tokom dana i u večernjim satima u više gradova procesuirana lica koja su se okupljala suprotno naredbama Ministarstva zdravlja i izazvala nerede.

U Pljevljima i Nikšiću je, naveli su iz policije, došlo do incidenata gdje su “okupljeni građani policijske službenike brutalno napali bez razloga, zasipajući ih kamenicma, flašama, pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima”.

Policija je istakla da je u Nikšiću zbog javnog okupljanja i incidenata koje su izazivali građani u službene prostorije privela 32 lica, a protiv 20 lica su podnijete prekršajne prijave.

U Pljevljima pripadnici policije su priveli devet lica od kojih je jedan uhapšen zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene družnosti, pet lica je procesuirano zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

“Grupa građana je kamenovala i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova gdje su polomljena i stakla na prozorima ove zgrade. Pljevaljska policija ima saznanja ko su organizatori incidenata i intenzivno se radi na njihovom lociranju i procesuiranju”, istaknuto je u saopštenju.

Tri lica su u Podgorici lišena slobode, jedno za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jedno za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru i treće zbog napada na policijskog službenika.

“Operativnim i preventivnim radom policije na teritoriji glavnog grada spriječena su nedozvoljena javna okupljanja i izazivanje nereda”, istaknuto je iz policije.

Petoro lica je lišeno slobode u Andrijevici zbog sumnje da su izvršila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Ova lica su blokirala regionalni put Berane – Andrijevica i sa te lokacije je policija nakon razbijanja blokade puta privela 12 lica, navedeno je u saopštenju.

Jedna osoba je uhapšena u Herceg Novom, a tereti se za prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru.

Budvanska policija je zbog organizovanih kolona vozila noć prije koje su se kretale kroz grad u Centar bezbjednosti pozvala 25 lica, od tog broja 14 osoba je sankcionisano zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Jučer je u ovim neredima povrijeđeno ukupno 26 pripadnika Uprave policije od kojih je jedan zadržan na bolničkom liječenju”, navedeno je u saopštenju i istaknuto da će odgovorne osobe za organizovanje okupljanja i akteri incidenata biti identifikovani, locirani i sprovedni pred lice pravde.

Zbog hapšenja episkopa Joanikija i više sveštenika SPC protesti su jučer, osim u Nikšiću, održani u Pljevljima, Beranama i Budvi.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiji i sedmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve Tužilštvo Crne Gore odredilo je prije dva dana pritvor od 72 sata zbog molitvene šetnje koja je, uprkos svim zabranama zbog epidemije koronavirusa, okupila nekoliko hiljada vjernika. Episkop Joanikije i mitropolit SPC-a u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su molitvenu šetnju ulicama Nikšića koja je organizirana u povodu dana svetog Vasilija Ostroškog