Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je uputstva za pridržavanje epidemiloških mjera tokom izbora koji će u toj zemlji biti održani u nedjelju, 30. augusta.

Birači koji su u karantinu ili samoizolaciji, a nisu pozitivni na koronavirus, mogu u nedjelju izaći da glasaju na biračkom mjestu uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera. Ministarstvo ističe i da se u nedjelju od 7.00 do 20.00 sati, moraju preduzeti dodatne mjere zaštite birača koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije smješteni u karantin ili samoizolaciju.

Moraju se preduzeti dodatne mjere zaštite i birača koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, kao i birača koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom tim virusom, ističu iz Ministarstva.

Kako su pojasnili, birači mogu da izlaze samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno nošenje zaštitne maske i fizičku udaljenost od dva metra.

Birači koji su smješteni u karantin ili samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat PCR testa na koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti, mogu samo da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni, naveli su iz Ministarstva.

Birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, a koji glasaju putem pisma, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih epidemiloških mjera. Nepostupanje po tim mjerama, ističu u Ministarstvu, podliježe krivičnoj odgovornosti.

Nadležni državni organi zaduženi su da pojačaju kontrolu poštovanja mjere samoizolacije, u skladu sa ovom naredbom i rješenjima sanitarne inspekcije.

U Crnoj Gori će 30. augusta biti održani parlamentarni, te lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.