Državna izborna komisija zaključila je danas spisak učesnika parlamentarnih izborima koji će biti održani 30. avgusta. Toga dana biće održani i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Tivtu, Gusinju i Andrijevici.

Vladajuća Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom“ Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“, predvodiće zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

U opozicionoj koaliciji “Za budućnost Crne Gore“ su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora dok je nosilac liste profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija“.

Koaliciju, okupljenu oko platforme “Crno na bijelo“, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Na izborima će učestvovati i albanska koalicija “Sad je vrijeme”, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, kao i koalicija

“Jednoglasno” koju čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori.

Samostalno na izborima učestvuje Bošnjačka stranka pod sloganom “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović. Na izborima će samostalno nastupiti i vladajuće Socijaldemokrate, Hrvatska građanska inicijativa kao i opoziciona Socijaldemokratska partija.

Samostalno će učestvovati i Hrvatska reformska stranka i Socijalisti Crne Gore.

Parlamentarni izbori, 30, avgusta, biće jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.