U Crnoj Gori se od danas, u skladu sa novim mjerama Ministarstva zdravlja, ukida vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih objekata.

Novim mjerama predviđeno je da ugostiteljski objekti, umjesto do ponoći, mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa definisanim radnim vremenom i uz saglasnost nadležne lokalne samouprave.

Iz Ministarstva zdravlja u Podgorici saopštili su da na snazi ostaju mjere zabrane izvođenja muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti od 20.00 do 23.00 časa i uz strogo poštovanje akata koji propisuju ograničenja za buku.

Novim mjerama ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga /tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni i slično/, koji su do sada mogli da rade do 23.00 časa.

Novim mjerama predviđeno je i ukidanje vremenskog ograničenja rada priređivača igara na sreću, koji umjesto od 7.00 do 23.00 časa, mogu da organizuju rad u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i prije pandemije izazvane virusom korona.

Ukida se i vremensko ograničenje rada ustanova obrazovanja i kulture, dozvoljava se održavanje treninga sportista /sportista amatera i sportista rekreativaca/ i sportskih takmičenja i turnira sportista u manjim zatvorenim sportskim objektima /balon sale i drugo/, uz poštovanje posebnih mjera.

Novim mjerama predviđeno je i ukidanje vremenskog ograničenja rada fitnes centara i teretana, koje mogu da rade radnim vremenom kao i prije pandemije.

Produžen je rad dječijih igraonica, koje umjesto od 7.00 do 20.00 mogu da rade do 22.00 časa.

Novim mjerama povećava se sa 50 na 100 dozvoljeni broj posjetilaca javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama, žurkama kao i drugim manifestacijama na otvorenim javnim mjestima i terasi/bašti ugostiteljskog objekta, kao i na sahranama.

Povećava se i dozvoljeni broj učenika koji su na đačkim ekskurzijama i izletima sa 50 na 100, uz kontrolu primjene propisanih mjera.

Novim mjerama dozvoljava se održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom uz posjedovanje negativnog rezultata PCR testa, koji nije stariji od 72 sati ili brzog antigenskog testa na virus korona, koji nije stariji od 48 sati.

Novim mjerama proširena je lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili prije epidemije. Crna Gora, bez testova ili dokaza o vakcinaciji, svoje granice otvara i za Norvešku i Kazahstan.