U Crnoj Gori je registrovan 601 novi slučaj infekcije koronavirusom, a još 13 osoba je preminulo od posljedica virusa.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 1.751 uzoraka na koronavirus, od kojih je 601 rezultat bio pozitivan.

“Institutu je prijavljeno 13 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, od čega su četiri iz Podgorice, tri iz Bara, dva iz Bijelog Polja i po jedan iz Ulcinja, Cetinja, Plava i Tivta. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 368 a od početka godine 377”, naveli su iz Instituta.

Zbog povećanog broja zaraženih od koronavirusa na teritoriji cijele države se uvodi policijski sat od 21 čas do 5 sati ujutro .

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da vikendom bude zabranjen međugradski saobraćaj, dok će na otvorenom biti dozvoljeno okupljanje najviše četiri osobe. Nove mjhere važiće do 1. decembra sa mogućnošću dodatnog produžavanja.

“Od svih državnih organa, posebno od sudstva i tužilaštva, tražimo da im primjena mjera bude na vrhu prioriteta. Pozivamo lidere političkih partija da ličnim primjerom pokažu dosljedno poštovanje mjera”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je pojasnio da je novim mjerama predviđeno da gosti u ugostiteljskim objektima moraju nositi zaštitne maske, dok se u unutrašnjosti lokala između stolova moraju staviti zaštite od pleksiglasa. Novim mjerama predviđeno je da prodavnice mogu raditi do 20 časova, dok se vjerski obredi i skupovi moraju organizovati bez vjernika.

Navodi se da su na teritroiji Crne Gore zabranjena svadbena i rođandanska slavlja, kao i da sahranama mogu prisustvovati samo članovi porodice.

“Ako se ove mjere budu poštovale može doći do smanjenja broja zaraženih. Situacija je složena i sama broja 8.828 aktivnih slučajeva govori dovoljno o ozbiljnosti. Ukoliko narednim danima ne primijetimo poboljšanje, mjere će biti još restriktivnije”, kazao je direktor Insitituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 8.828.