Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je u više crnogorskih gradova uvelo nove restriktivne mjere zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

To Vladino tijelo odlučilo je da u naredne dvije nedjelje u Podgorici, Ulcinju, Budvi i na Cetinju budu zatvorene teretane, fitnes centri i dječije igraonice. Ranije je odlučeno da u tim gradovima tokom 14 dana budu zatvoreni ugostiteljski objekti i škole, dok će učenici osnovnih i srednjih škola pohađati online nastavu.

“U lokalnim samoupravama u kojima je registrovano više od 800 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika uvode se dodatne mjere zatvaranja i zabrane aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama za rekreaciju kao i u dječjim igraonicama. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima”, naveli su iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Oni su istakli da su slične restriktivne mjere već pozitivno uticale na smanjenje broja oboljelih od koronavirusa u Nikšiću, Andrijevici, Pljevljima i Beranama. Nacionalno koordinaciono tijelo pozvalo je Vladu i lokalne samouprave da razmotre mogućnost dodatnih olakšica za djelatnosti na koje se odnose restriktivne mjere, sa ciljem njihove održivosti i očuvanja radnih mjesta.

“Naš zdravstveni sistem je uspješno odolijevao i još uvijek odolijeva svim izazovima. Zbog toga pozivamo sve političke subjekte, civilni sektor, medije da doprinesu ovoj zajedničkoj borbi. Takođe, pozivamo sve nadležne organe da efikasno, odgovorno i bez izuzetka preduzmu sve kako bi u najkraćem roku postigli rezultate. Pandemija neće nestati sama od sebe”, ističe se u saopštenju.