Nakon što je juče crnogorski Institut za javno zdravlje u sistem unio rezultate dvije hiljade testova koji su ranije zbog manjeg kapaciteta laboratorija u Crnoj Gori poslati na analizu u Njemačku, Crna Gora je postala zemlja s najviše aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u regiji.

Naime, rezultati su pokazali da je 475 od dvije hiljade testova analiziranih u Njemačkoj pozitivno na koronavirus, te je uz to, u Crnoj Gori 231 aktivni slučaj na 100 hiljada stanovnika.

Crnogorski mediji prenose da je u Sjevernoj Makedoniji aktivno 167 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, u BiH 109, Albaniji 52, Hrvatskoj 28 i Sloveniji 13. U Srbiji je 66 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika, ali ta zemlja ustvari računa broj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Evropska Unija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinula Crnu Goru i Srbiju s popisa trećih zemalja iz kojih se može putovati u EU bez ograničenja.

Čelnik nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović rekao je da ipak neće doći do drastičnih mjera, poput onih iz prvog vala, kad su građani ostali u svojim kućama, a policijski sat je vrijedio nakon 19 sati.

Crnogorske zdravstvene vlast, nakon analize epidemiološke situacije, konstatovale su značajan porast novooboljelih u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, u kojem živi 200 hiljada stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te države. U Podgorici su trenutno aktivna 553 slučaja.

U prvom valu epidemije koronavirusa u Crnoj Gori bila su zaražena 324 pacijenta, ili skoro pet puta manje nego u drugom valu koji je počeo sredinom juna. Prethodno se Crna Gora proglasila za prvu ‘coronafree’ državu u Evropi, proglasila je kraj epidemije, te je otvorila svoje granice.

Ukupan broj preminulih je 26, u prvom valu devet, a u drugom 16.