Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da se Crna Gora zadužila 750 miliona eura kako bi obezbijedila stabilnost javnih finansija tokom naredne godine.

On je rekao da će Crna Gora vraćati kredit u narednih sedam godina po kamatnoj stopi od 2,65 odsto. Krivokapić je pojasnio da je kredit obezbijeđen izdavanjem državnih obveznica i da će biti iskorišten za vraćanje prethodnih državnih zaduženja.

“Osjećam ponos i zadovoljstvo što smo uspjeli da obezbijedimo ovakav pristup. Želimo da budemo dobri domaćini, da se ponašamo domaćiski. Ako to neko do sada nije vidio, vidjeće u toku ove vladavine”, rekao je Krivokapić.

On je pojasnio da su predstavnici Vlade Crne Gore radili na realizaciji kredita i prije nego je ona izabrana u parlamentu prošlog petka. Premijer je odbacio optužbe dijela javnosti da je kredit realizovan netransparentno.

“Ta netransparentnost je naša sumnja koja je vezana za potencijalnu opstrukciju. To smo radili tajno, ali organizovano, stručno i kompetentno i uz pomoć određenog broja inostranih stručnjaka koji su nam se javili kao konsultanti”, rekao je Krivokapić.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao da je uzimanjem kredita Crna Gora izbjegla bankrot. On je pohvalio saradnju sa prethodnim ministrom finansija Darkom Radunovićem prilikom pripreme odluke o kreditu.

“Vidjeli smo situaciju kakav je i za dva dana smo donijeli odluku koji smo donijeli. Mi smo izdali 750 miliona eura obveznica jer smo imali nevjerovatrnu priliku jer je ovo najjeftinija kamata za B rangiranu državu. Vratićemo stare kredite koji su nepovoljni, refinansiraćemo one koji dolaze na naplatu i investiraćemo u budućnost Crne Gore”, rekao je Spajić.