U Crnoj Gori će učenici od prvog do šestog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole pohađati nastavu u školi, dok će ostali imati online nastavu uz konsultacije u školi svakih 15 dana.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da su školama poslijeđene detaljne informacije o organizaciji nastave, koja počinje 1. oktobra. U upustvima Ministarstva, kako se navodi, jasne su preporuke Instituta za javno zdravlje o potrebi da se zaštite djeca i da im se obezbijedi znanje.

Sve provjere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake će se organizovati isključivo u školi, uz poštovanje mjera. Svi đaci srednjih stručnih škola bilo kog razreda će vježbe i praktičnu nastavu realizovati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mjera, navode u Ministarstvu.

Čas za učenike osnovnih škola trajaće 30 minuta i imaće najviše četiri časa, a za učenike srednje škole takođe 30 minuta, najviše šest časova. U učionici u isto vrijeme ne smije biti više od 15 učenika.

“U jednoj školskoj klupi smije da sjedi samo jedan učenik, a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra. Osoblje i učenici u školu dolaze sa maskama na licu, a preporučuje se da sa sobom imaju još najmanje dvije u rezervi, dok se nošenje vizira preporučuje kao pojačana mjera osobama koje imaju značajna komorbiditetna stanja i onima koji iz medicinskih razloga ne tolerišu nošenje maski”, ističu iz Ministarstva.

Upozorava se i da u školu ne smiju dolaziti ni đaci niti nastavno osoblje ukoliko imaju simptome respiratorne ili crijevne infekcije, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa ili ukusa, kao ni osobe kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili kućnu izolaciju.