Podrška Crne Gore, kao zemlje koja je nedavno postala članicom NATO-a, Bosni i Hercegovini je veoma značajna i korisna, kao i razmjena iskustava i “know-how” u euroatlantskim procesima, rečeno je na današnjim bilateralnim konsultacijama delegacija dvije zemlje posvećenim NATO pitanjima.

Razgovore u Sarajevu predvodili su zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Ljubomir Mišurović.

Tom prilikom razmijenjena su mišljenja o iskustvima Crne Gore na planu euroatlantskih integracija, te razgovarano o suradnji u okviru Američko-jadranske povelje (A5) i najboljim praksama u korištenju instrumenata i mehanizama suradnje sa NATO-om. Također su prezentirana iskustva Crne Gore na planu javne diplomacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je istaknuo da su bilateralni odnosi BiH i Crne Gore na visokom stupnju međusobnog uvažavanja, te da su primjer dobrih susjedskih odnosa. Unapređenje odnosa sa Crnom Gorom i drugim susjednim državama, su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a regionalna suradnja vitalni i nezamjenjivi mehanizam na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Kako je naglašeno, za Bosnu i Hercegovinu je naročito važan prijenos iskustva Crne Gore iz oblasti javne diplomacije, odnosno informiranja javnosti o značaju i prednostima unaprjeđenja odnosa sa NATO-om a u kontekstu komunikacijske strategije Crne Gore.

Tokom konzultacija razmatrano je jačanje suradnje sa susjedima i u regiji uz promoviranje dijaloga usmjerenog ka rješavanju otvorenih pitanja.

Zamjenik ministrice je istaknuo da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena sigurnosnoj i obrambenoj suradnji sa susjedima u okviru Američko-jadranske povelje (A5), kojom je naša zemlja tijekom 2020. godine uspješno predsjedavala i usprkos veoma izazovnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ostvarila većinu planiranih aktivnosti.

A5 je omogućila napredak u odnosima zemalja zapadnog Balkana unapređenjem dijaloga i sigurnosnih uvjeta u regiji, te se dokazala uspješnim sredstvom za suradnju država koje imaju zajednički interes.

Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om, informirao je izaslanstvo Crne Gore o radu i predstojećim aktivnostima Povjerenstva uključujući aktualnu izradu nacrta Programa reformi 2021.

Izaslanstva Bosne i Hercegovine i Crne Gore su se usuglasila da regionalna ekonomska suradnja koja je ključna za transformaciju zapadnog Balkana i približavanje Evropskoj uniji, treba biti nastavljena, naročito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Mišurović je pozdravio napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu suradnje s Alijansom i izrazio spremnost Crne Gore za daljnju podršku, pomoć i razmjenu iskustava.