U Herceg Novom i Baru sutra će biti Dan žalosti u znak sjećanja na žrtve koronavirusa, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da od Vlade očekuje da 22. mart proglasi danom nacionalnog sećanja na sve žrtve virusa korona i najavio da će zastava na Zgradi Predsjednika sutra biti spuštena na pola koplja.

Dan žalosti, kako je saopšteno, obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradama opština Herceg Novi i Bar, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji su osnivači opštine i objektima mjesnih zajednica, javlja RTCG.

Iz Opštine Bar su kazali da obilježavanjem dana sećanja pokazuju dužan pijetet svim žrtvama čiji je prerani odlazak bolan i nenadoknadiv gubitak ne samo za porodice, već za grad u cjelini i čitavo društvo.

Podsjeća se da je do danas, dan uoči 22. marta, kada je u Crnoj Gori zabilježen prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa, Bar izgubio 124 stanovnika, a Crna Gora 1.194 građanina.

Iz lokalnih samouprava su ukazali da su elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni da svoje programe i sadržaje prilagode danu žalosti.

Đukanović je na twiteru napisao da je podržao inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sećanja na sve žrtve koronavirusa.
On smatra i da žrtve zaslužuju spomenik.

“Očekujem da će Vlada ozbiljno uzeti u razmatranje ideja o podizanju spomenika”, poručio je Đukanović.
Svima koji su u proteklih godinu dana teške borbe protiv covida 19 izgubili svoje najmilije, još jednom je uputio izraze saučešća i odao “priznanje ljekarima i svim medicinskim radnicima za nemjerljive napore i hiljade spašenih života”.