Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore su tokom avgusta zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranili uvoz oko 100 tona namirnica koje nijesu bile ispravne, odnosno sadržale su štetne pesticide ili su bile kontaminirane.

Fitosanitarna inspekcija je u avgustu izvršila pregled ukupno 1.978 pošiljki.

“Pregledano je 410 pošiljki pri uvozu, 69 pošiljki u provozu, 57 pošiljki za reeksport, 425 pošiljki za izvoz i šest ovjera carinskih deklaracija. Izdato je sedam rješenja o zabrani uvoza pošiljki i četiri rješenja za uništenje pošiljki. Ukupno je uzeto 302 uzoraka pri uvozu od čega je za osam uzoraka laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima. Laboratorijski je ispitano 21,42 odsto pošiljki iz uvoza”, navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore.

Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, zabranjen je uvoz jedne pošiljke paprike u količini od 5,8 tona, jedne pošiljke paradajza u količini od tri tone, jedne pošiljke pirinča u količini od 24 tone, tri pošiljke brašna u količini od 33,7 tona i jedne pošiljke šargarepe u količini od 1,5 tona.

Uništeno je dvije pošiljke banana u količini od 24,8 tona i jedna pošiljka šargarepe u količini od 8 tona.