Savjet za borbu protiv korona virusa u Crnoj Gori produžio je aktuelne mjere do 30. jula, a u slučaju promjene epidemiološke situacije one će bez odlaganja biti prilagođene stanju na terenu, rekla je direktor Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Ona je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje rekla da je Savjet odlučio da će svi zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dječje zaštite, koji nisu vakcinisani ili preležali koronu, nakon povratka sa godišnjih odmora uraditi pi-si-ar /PCR/ test prije povratka na posao.

Pojasnila je da se to ne odnosi na one koji čekaju revakcinaciju.

Radulović je navela da će se PCR testiranje sprovoditi o trošku države u najbližem domu zdravlja ili za Podgoricu u Institutu za javno zdravlje.

“Cilj tog poteza je očuvanje javnog zdravlja i rezultata koji su postignuti u borbi protiv kovida 19, ali istovremeno i psihološko rasterećenje ljekara i njihovih kolega prije nego što opet počnu sa poslom”, navela je Radulovićeva.

Prema njenim riječima, dok je trećina odraslih u Crnoj Gori u cijelosti imunizovana, najmanje još 100.000 ima prirodni imunitet, pri čemu se pretpostavlja da je taj broj preko 200.000.

“U Crnoj Gori je imunizovano oko 70 odsto ljekara”, rekla je Radulovićeva i dodala da je vakcinacija u Crnoj Gori dobrovoljna i da će tako i ostati.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna, prema evropskim parametrima.

“S obzirom na to da je crnogorsku granicu u posljednja dva mjeseca prešlo više stotina hiljada ljudi i da je turistička sezona u jeku, bilo je realno da sada zabilježimo očekivan blagi porast broja zaraženih, međutim, taj porast nije na nekom značajnijem nivou”, rekao je Galić.