Evropski put Bosne i Hercegovine je u zastoju jer nisu napravljeni suštinski pomaci u dijelovim od kojih se najviše očekuje i koji bi imali najveći efekat na građane, rekao je za BHRT predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS i bivši ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

“Nema efekta u borbi protiv korupcije, na generalnim preporukama koje se tiču vladavine prava. Sve stoji kada je u pitanju Zakon o sukobu interesa, Izborni zakon, kada je u pitanju tema javnih nabavki, a imamo i politički problem javnih emitera. Tu je čitav niz stvari od kojih se najviše očekuje”, rekao je Crnadak u emisiji “BHT1 uživo”.

On je istakao da je to sve skupa miks negativnih činjenica, zbog čega je veoma očito da je BiH još uvijek kilometrima daleko od kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj Uniji.

“Imamo činjenicu da je od 14 preporuka, na bazi kojih će se donositi odluka o kandidatskom statusu BiH, ispunjena ona koja se odnosi na Mostar, na ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj. To nije malo, ali je daleko od dovoljnog”, kazao je Crnadak.

Kada je u pitanju očekivanje šefa delegacije EU u BiH Johana Satlera oko potrebe snažnijeg angažmana političkih partija na vlasti da bi se BiH približila EU, Crnadak ističe da je to izvjesno, ali da je takođe i pomalo skeptičan jer je, kako on kaže, do sada mnogo šansi i godina propušteno.

Ono što je pozitivno za Crnadka jeste stav koji sada EU ima prema Bosni i Hercegovini, a koji više ne sadrži “trule kompromise koji nisu davali nikakve rezultate” i koji nisu bili u korist naroda koji ovdje žive.

“Dobro je da pritisak i fokus koji na nas stavlja EU je mnogo sadržajniji i konkretniji i jasno je da neće biti kandidatskog statusa ni finansijske pomoći ukoliko ne bude nastavka reformi i napretka u BiH”, istakao je Crnadak.

On je objasnio da BiH sada treba podrška da bi se ozbiljno otvorilo pitanje borbe protiv korupcije i za vladavinu prava, jer je najveći problem Bosne i Hercegovine opšta nesigurnos građana i nedostatak povjerenja u institucije, zbog čega se i odlazi iz zemlje.