U saobraćajnoj nesreći u Bihaću juče je poginuo 28-godišnji mladić iz Velike Kladuše. U samo prvih 5 mjeseci ove godine, Unsko-sanski kanton bilježi 676 nesreća sa 11 smrtnih ishoda. Nadležni organizuju brojne akcije kako bi preventivno djelovali u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda.

Posljedice saobraćajnih nesreća ostavljaju pečat za cijeli život. To nažalost znaju samo oni koji su doživjeli ili nekog izgubili u saobraćajnoj nesreći. Zbog neodgovornosti i nepažnje pojedinca, Vanesi Beganović oba roditelja su poginula u saobraćajnoj nesreći.

Saobraćajne nesreće na krajiškim cestama gotovo da su svakodnevne, a brojke su zastrašujuće. Prema podacima MUP-a, od 2017. pa do kraja 2020. evidentirano je više od 9.500 saobraćajnih nesreća sa 54 smrtna ishoda. U samo prvih 5 mjeseci ove godine, USK bilježi 676 nesreća sa 11 smrtnih ishoda.

Potrebno je preventivno djelovati, kažu nadležni. No, napominju da ni radari a ni novčane kazne ne znače puno nesavjesnim vozačima, a upozoravaju da dodatni problem stvaraju vozači u alkoholiziranom stanju.

Profesor saobraćajne grupe predmeta Aladin Žunić je sa grupom srednjoškolaca u Cazinu osnovao udruženje za promociju sigurnosti u saobraćaju. Na taj način, kroz razne projekte i kratke filmove pokušavaju probuditi svijest i osjećaj za sigurnu vožnju kod mlađe populacije.

Smrtno stradali trebaju biti posljednje upozorenje nadležnima da se konačno nešto učini za sigurnost u saobraćaju, ali i poruka svim vozačima da prilagode brzinu i da, ukoliko planiraju konzumirati alkohol, ključeve od auta ostave kod kuće. To je jedini način da ne ugroze ni svoj, a ni život drugih učesnika u saobraćaju.