Crnogorski epidemiolozi ocjenjuju da je epidemija u toj zemlji izvan kontrole i ponovo će predložiti vladi u Podgorici uvođenje potpunog zatvaranja u cijeloj zemlji.

Situacija u Crnoj Gori je “složena, zabrinjavajuća i alarmanta”, saopštila je epidemiologinja crnogorskog Instituta za javno zdravlje Marija Božović najavljujući da će ona i njene kolege predložiti vladi uvođenje potpunog lockdowna u cijeloj državi.

Mjere koje su prošle sedmice donijele crnogorske zdravstvene vlasti vrijede do srijede i predviđaju zatvaranje obrazovnih institucija, vrtića, ugostiteljskih objekata, teretana i trgovinskih centara, te zabranu kretanja između opština i policijski čas od 21 čas do 5 ujutro. Potpuno zatvaranje kakvo traže crnogorski epidemiolozi podrazumijevalo bi potpuno zatvaranje maloprodaje i tržnica na otvorenom, dječjih igrališta te ograničavanje kretanja vikendom.

Epidemiolozi su i ranije predlagali lockdown, ali ga je crnogorska vlada odbijala uvesti tvrdeći da gospodarstvo ne bi moglo izdržati tu mjeru.

Od početka godine u Crnoj Gori prosjek novozaraženih na dnevnoj razini je preko 500, što je 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

Crna Gora je već danima među vodećim zemljama u svijetu prema broju novozaraženih, a odnedavno je ušla i među deset zemalja svijeta po broju umrlih na 100 hiljada stanovnika.

Od početka pandemije od posljedica koronavirusa ukupno je preminulo 1129 osoba, odnosno na svaka 74 zaražena Crna Gora ima jedan smrtni slučaj, što je u postocima oko 1,35 posto inficiranih koji su preminuli.