Skupština Crne gore danas će se izjašnjavati o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, nakon što su u srijedu poslanici okončali višesatnu raspravu o toj temi.

Prijedlog rezolucije su podnijeli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović po završetku rasprave je rekao kako će usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici Crna Gora nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija, navodeći da je njen cilj suočavanje sa prošlošću i pomirenje naroda.

Ibrahimović je kazao da Prijedlog rezolucije podrazumijeva da parlament prizna da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, i da ga osudi.

Tekst rezolucije predvidio je proglašavanje 11. jula Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, afirmaciju mira i stabilnosti, kao i upućivanje poziva javim institucijama da istraže ratne zločine.

“Ova rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda i uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevno političke svrhe”, poručio je Ibrahimović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović rekao je da DF neće glasati za njeno usvajanje.

“Ova rezolucija je provokacija i direktno je usmjerena protiv srpskog naroda”, smatra Vučurović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da nije jasno čemu služi nova inicijativa opozicije u vezi sa Srebrenicom, “osim ako nije za raspirivanje i dizanje novih tenzija”.

“Srebrenica i drugi zločini nad Muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvatima, jedna je od strašnih posljedica bezumne politike devedesetih”, rekao je Bogdanović.

On je poručio da se klanjao i da će se klanjati svim žrtvana, a nikad zločincima i onima koji te zločine oživljavaju za glas ili dva.

Demokrate su pripremile i niz amandmana, kojima su uslovili podršku rezoluciji. Jedan od amandmana odnosi se i na promjenu naziva rezolucije.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je da, ako se morala otvoriti teška tema o Srebrenici, onda je trebalo otvoriti “sve brojne Srebrenice koje su se desile u posljednjih 30 godina”.

Radulović je poručio Ibrahimoviću da je rezolucije o genocidima trebalo da spoji u jednu, kako bi se stalo na kraj podjelama.

“Hoću da glasam za rezoluciju u kojoj su sve Srebrenice koje su bile na ovim prostorima. Neću da glasam za političke stvari”, kazao je Radulović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da saosjeća sa svim žrtvama koje su stradale na ovim prostorima.

“Moramo da gledamo unaprijed i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvijek dići ruku za to, pojedinačno ne”, poručio je Joković. On je rekao da se ne mogu osuđivati zločini po broju žrtava.

“Zločin je zločin pa bilo 100 ili deset hiljada žrtava”, naveo je Joković.

Poslanica Socijademokratske partije (SDP) Draginja Vukasanović Stanković kazala da je svako ko negira ili umanjuje zločin genocida mora znati da čini neoprostivi grijeh prema nevinim žrtvama.

“Danas negirati ili umanjivati genocid u Srebrenici, isto je što i umanjivati Holokaust ili Jasenovac. Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda”, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, poricanje genocida je njegov posljednji stepen.