Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić, optužio je tužioca za organizovani kriminal Srbije Mladena Nenadića da se grubo umiješao u krivični predmet koji se odnosi na pokušaj terorizma a koji se vodi pred nadležnim državnim organima Crne Gore.

To se navodi u odgovoru Katnića Nenadiću, a koji je je Tužilaštvo poslalo redakcijama, nakon što je srpski tužilac dostavio crnogorskim kolegama službenu zabilješku o saslušanju Mirka Velimirovića.

Velimirović je sa crnogorskim Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice i uslovno je osuđen na pola godine zatvora. On je time priznao učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. i ta presuda je pravosnažna.

Lideri Demokratskog fronta, koji su osuđeni na po pet godina zatvora u prvostepenom postupku, Andrija Mandić i Milan Knežević su 11. novembra rekli na konferenciji za medije da su obaviješteni da je “lažni svjedok Velimirović dao iskaz da je pod pritiskom lažno svjedočio”, jer je priprijećeno bezbjednosti njegove porodice.

Oni su tada optužili Katnića da krije da je dobio dopis od srpskog Tužilaštva.

Milan Knežević rekao je da imaju informaciju da je početkom novembra Tužilaštvu stigao iskaz Mirka Velimirovića u kome navodi da je bio ucijenjen i da je zato “uperio prst u njega i Andriju Mandića”.

Katnić u odgovoru Nenadiću navodi da “uzimanje obavještenja u svojstvu građanina od pravnosnažno osuđenog Velimirovića u krivičnom postupku “terorizam u pokušaju”, predstavlja presedan koji jasno pokazuje namjeru miješanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države”.

“U konkretnom slučaju mogli ste da saslušate Velimirovića na okolnosti postojanja osnova ili osnovane sumnje da je neko, uključujući i glavnog specijalnog tužioca, izvršio krivično djelo, ali niste mogli prikupljati obavještenja na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja je ovo lice već pravnosnažno osuđeno”, istakao je Katnić.