Crveni križ Hrvatske je u tjedan dana od prvog potresa, stanovništvu na pogođenom području podijelio 287 tona hrane, više od 200 tisuća litara vode, više od 60 tisuća toplih obroka za stanovništvo, više od tisuću paketa dječje hrane i opreme, 52 paketa hrane za životinje, 623 grijalice, 76 agregata te ostalu humanitarnu pomoć.

Na račun Apela za pomoć stradalima i putem donatorskog telefona ukupno je prikupljeno 38.567.700 kuna ili 5,14 milijuna eura, priopćeno je iz Crvenog križa.

Trenutno je, navode iz Crvenog križa, najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima.

Kako bi prikupljena sredstva što prije bila podijeljena stradalom stanovništvu, Crveni križ je inicirao sastanak s gradonačelnicima tri grada koja su najviše stradala – Gline, Petrinje i Siska. Razgovarano je o najboljem modelu podjele sredstava, a dogovoreno je da će isplate krenuti čim se definiraju preliminarne liste.

“Društvenim mrežama šire se brojne lažne vijesti i dezinformacije. Za ostvarivanje prava na humanitarnu pomoć od građana se ne traže dokumenti, ekipe Crvenog križa redovito obilaze i udaljena sela, a pomoć se pruža svima kojima je potrebna. Neistinite informacije koje se šire društvenim mrežama rade direktnu štetu stradalom stanovništvu, opada broj donacija koje će iznimno transparentno biti podijeljene stanovnicima pogođenih područja. Slijedom toga, Crveni križ poduzeo je potrebne radnje pred nadležnim institucijama”, ističe se u Crvenog križa Hrvatske.

Mnogi stanovnici bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 2.900 usluga psihosocijalne podrške.