Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je uvjerenje da će otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci značajno unaprijediti međusobnu saradnju RS Turske, posebno u oblasti ekonomije, trgovine i turizma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastao se danas, u Banjoj Luci, s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kočom i novoimenovanim generalnim konzulom u Banjoj Luci Oguzom Kilicem.

Tokom sastanka istaknuto je da će izgradnja auto-puta, koji će povezati Sarajevo i Beograd, a uz podršku Turske, omogućiti brži razvoj, stabilnost i bolju integraciju regiona, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, donošenjem neophodih zakona, omogućila da proces eksproprijacije, projektovanja i izgradnje auto-puta na teritoriji RS teče nesmetano, te da će ova saobraćajnica biti izgrađena u skladu sa najvišim standardima.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Čubrilović je izrazio uvjerenje da će izbori biti održani u demokratskoj atmosferi, uz poštivanje različitih politika i da će rezultati izbora biti primijenjeni na vrijeme, u skladu sa zakonom.

Sagovornici su se saglasili da postoje potencijali za unapređenje saradnje u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, te da je neophodno ukloniti sve eventualne prepreke za izvoz robe iz Republike Srpske i BiH na tursko tržište.

Čubrilović i Koč konstatovali su da postoji obostrani interes za jačanje privredne, ekonomske i turističke saradnje, kao i za unapređenje međuparlamentarnih odnosa, dodaje se u saopštenju.