Predstavnici grupe “Čuvari rijeka” iz Koalicije za zaštitiu rijeka u BiH na pres-konferenciji ispred Vječne vatre u Sarajevu uputili su apel građanima da na predstojećim izborima glasaju za kandidate koji u svojim programima imaju očuvanje okoliša.

Pres konferencija održana je nakon nedjeljenog okupljanja na rijeci Ugar na kojem su iskazali nezadovoljstvo brzinom djelovanja Vlade FBiH da što prije krene u konkretne radnje zaštite rijeka od malih hidrocentrala.

Izvršna direktorica Aarhus centra u BiH Emina Veljović kazala je da su “na brošurama izlistali sve što se nije uradilo u ovoj oblasti”.

Između ostalog i dan danas imamo nečist zrak, cunami hidroelektrana u BiH, svakonevno smo svjedoci nepropisnog odlaganaja otpada. Iz tog razloga upućujemo apel svim građanima da prilikom svog glasanja uzmu u obizir upravo sve ove probleme. Lokalna zajednica u biti je početna tačka u rješavanju ovih problema. Mi smo došli ovdje kako bi skrenuili pažnju na bitan podatak da i dan danas u Federaciji BiH nije usvojen prijedlog zakona o zaštiti okoliša. Prošle godine smo organizovali sličnu akciju i uspjlei smo motivirati Predstavanički dom da ovaj zakon izglasa, međutim Dom naroda i dan danas taj zakon nije usvojio i to je bitna kočnica putu ka Evropskoj uniji, također u rješavanju svih ovih problema – kazala je Veljović.

Direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene fondacija – ACT Lejla Kusturica kazala je da je “vrijeme da svi preuzmemo stvari u svoje ruke”.

Izgradnjom malih hidrocentrala potpuno se narušava život ljudi, životinja koje ovise od tih rijeka. Jučer smo bili na rijeci Ugar, odakle smo ponovo poslali apel Vladi FBiH da požuri sa donošenjem konkretnih zakonskih, podzakonskih rješenja kako bi se ustvari spriječila daljnja gradnja malih hidrocentrala na Ugru. Ako se ispuni ono što je planirano, cijela rijeka će biti stavljena u cijevi. Mi to ne smijemo dozvoliti. Okolišni aktivisti su imali strpljenja sve ove godine, branili su životima i tijelima rijeke, pomalo ljudi gube to strpljenje, ponovo pozivamo i tražimo od Vlade da zahtjeve koje smo im uručili na sastanku u oktobru što prije stavi u realizaciju – kazala je Kusturica.