Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju, izjavila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kako je rekla, kada je riječ o 14 prioriteta koji su uspostavljeni, jasno je da osam ili devet njih mogu biti riješeni bez problema, dok će manji broj zahtijevati međuinstitucionalnu saradnju koja će posredstvom mehanizma koordinacije biti bolja nego do sada.

Ona je istakla da će dva ili tri prioriteta zahtijevati temeljniju političku raspravu i usaglašavanje kako bi se došlo do sprovođenja zahtjeva EU, a ne bi bili narušeni ustavni principi u BiH.

“Duboko vjerujem da bi EU, koja ima autonomno pravo da donosi političke odluke i procjenjuje kada su određene stvari ispunjene ili ne, trebala da dodijeli kandidatski status BiH ukoliko hoće da pošalje ohrabrujuću poruku. Sa nekih sedam ili osam ispunjenih prioriteta bilo bi normalno da se BiH dodijeli kandidatski status, a zatim da set pitanja vežemo za dobijanje datuma za pregovore i onda da najteža dva-tri pitanja budu ostavljena za kasnije“, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je na BiH da sedam-osam stvari uradi kako treba.

“Tu su neki zahtjevi koji su dobri, a odnose se na razvoj društva, za uređenje određenih odnosa i protiv ovoga nemam ništa protiv. Međutim, svjesna sam da postoje teška politička pitanja, kojih na sreću nema puno, koja bi zahtijevala intervenciju u Ustav za šta ne bi bilo saglasnosti. Logika je takva da ne treba da gubimo vrijeme na ono za šta nemamo saglasnost i bolje je da uradimo što možemo”, istakla je Cvijanović.