Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će uskoro biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstva RS-a na kojem će biti riječi o dokumentu u kojem se ukazuje na “antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH”.

“U suštini to je dokument koji pokazuje stvarno stanje kada je riječ o BiH. Zbog pravnih i međunarodno-pravnih obaveza koje ima Srbija smatramo da ona treba da bude informisana o tome kakvo je stanje, na koji način je kršen Dejtonski sporazum, kako smo dolazili do nedejtonskih ili antidejtonskih rješenja, na koji način su blokirane mnoge stvari koje su mogle da budu adekvatne, korisne i efikasne za sve ovdje da smo se pridržavali onog što jeste slovo Ustava”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske, posmatrajući svu situaciju u kontekstu značajnog ili strateški važnog, prioritetnog nacionalnog pitanja. Entitetska predsjednica ističe da u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju jeste i Republika Srpska, a ne samo Kosovo.

“I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu”, naglasila je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću iz Republike Srpske dostavili dokumente u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je rekao da su na taj način željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova.