Nakon prvog neformalnog sastanka opozicionih partija iz Republike Srpske, SDS-a PDP-a i DNS-a, te Naše stranke i Naroda i pravde iz Federacije, jasno je da do zajedničkih koalicija neće biti, osim nastavka razgovora o bitnim pitanjima za građane Bosne i Hercegovine. Poručuju da je vrijeme- da se nacionalistički lideri sklone sa vlasti, te da na narednim izborima pobijede građanske opcije.

Možemo ponuditi politiku nade i kompromisa u realnom okviru, bez populizma i radikalizma. Ovako predsjednik Naroda i Pravde ocjenjuje protekli sastanak opozicione petorke iz oba entiteta. Napominje da je za njih Dejtonsko uređenje, granica BiH i postojanje dva entiteta neupitno.

“Nije to nikakvo okupljanje, zajednički nastup koalicije o tome nema govora niti je to formalno moguće. Ali postoje ljudi koji su spremni prihvatiti razlike, shvatiti da se ne može oko nekih tema dogovoriti sad ni u narednih 10 godina, ali da se sa korupcijom možemo obračunati odmah to se pojavljuje na političkoj sceni,“ istakao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

„Ovdje je sasvim logično da stranke iz RS i FBiH, kao što i SDA, HDZ i SNSD intenzivno saradjuju, koaliraju, potpisuju ugovore da razgovaramo i vidimo šta je potrebno uraditi da se stanje promijeni,“ kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednik SDP-a BiH nije prisustvovao sastanku opozicije u Parlamentarnoj skupštini BiH. Potpredsjednik ove stranke kaže da su i dalje otvoreni za zvanične razgovore. SDP je najavio i formiranje trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj za zajednički nastup na opštim izborima iduće godine. Ko će se odazvati ovoj ideji znaće se na sastanku 18.maja.

“Moramo definisati neke elementarne principe da bismo mogli da idemo iskreno ka građanima BiH, ne trebaju nam laži, imali smo lažne koalicije , vrijeme je ispred nas, neformalnim druženjima ne bih se bavio. Mi smo otvoreni, sve što bude zvanično SDP nikad nije bježao od zvaničnih sastanaka i po finim i po ružnim temama,“ rekao je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Politički analitičar Mladen Bubonjić ocjenjuje da su opozicione stranke u oba entiteta nespojive političke i ideološke opcije. Kaže da ih može da veže samo jedan cilj – pobjeda nad vladajućim, nacionalističkim opcijama. Ne čudi ga izostanak hrvatskih stranka u toj priči, jer su po njegovom misljenju homogene u etničkoj, nacionalnoj ideji.

„Čisto sumnjam da mogu glasače u RS da animiraju građanskom opcijom, pošto je javno mnjenje van tog fona, na fonu nacionalizma, ni FBiH nije ništa bolja, pogotovo ono što su bliski postojećim opcijama čisto sumnjam da bi mogli neki veči broj glasača da animiraju i na taj način da svrgnu ove sa vlasti,“ kazao je Bubonjić.

Opozicionari poručuju da prihvataju svoje međusobne razlike, ali da ih povezuje spremnost da se, prije svega, obračunaju s korupcijom, koja je, kako kažu, dominantna u redovima vladajućih, nacionalističkih stranaka u Bosni i Hercegovini.