Pojedini kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog pogoršane epidemiološke slike u trećem valu koronavirusa proglasili su privremena zatvaranja škola i prelazak nastave iz klupa na onlajn nastavu. U Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu takva ideja se glasno odbija.

Kanton Sarajevo i Zeničko dobojski kanton djecu iz klupa sele ispred ekrana. U Hercegovini i dalje smatraju kako je klasična nastava u trenutnim uvjetima bolje rješenje. Slično zasad razmišljaju i u srednjobosanskom, hercegbosnaskom, posavskom i BPK.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastava će se sljedećih 15 dana odvijati po klasičnom modelu, u učionicama. Takav stav temelje na malim brojkama zaraženih među učenicima i poštivanju mjera u školama. Zeničkodobojski kanton odlučio se za drugačiji pristup.

“Iako je online nastava polucila određene rezultate, prije svega omogućivši uspješan završetak školske godine, ipak nista ne može zamijeniti živu rijec, susret učenika i nastavnika u učionici i u klupama”, rekao je premijer HNK Nevenko Herceg.

Ako dođe do uvođenja online nastave na području Hercegovačkoneretvanske i Zapadnohercegovačke županije, roditelji najavljuju prosvjede. Kažu kako je i Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako zatvaranje škola treba biti zadnja mjera nakon što se zatvori sve ostalo. Nezadovoljni su i načinom na koji se održava online nastava.

“U nas se radi o viber nastavi, običnom alatu za dopisivanje gdje dijete dobije link, mora na link pa skinuti sadržaj sa sajta i raditi po njemu, ljudi moji shvatimo da to nije online nastava i kao takva je katastrofa”, istakao je roditelj Saša Grgić.

Pojedini epidemiolozi smatraju kako sama mjera prelaska na online nastavu neće biti dovoljna za zaustavljanje novog vala pandemije.

“Ukoliko se i druge mjere ne poduzmu, a sigurno prelazak na online nastavu daje i druge aspekte zaostajanja u stjecanju znanja, imajući na umu da imamo prostora, kroz druge gospodarske subjekte reducirati socijalne kontakte, po mom osobnom sudu ne bi bilo potrebno da prelazak na online nastavu bude prvi korak koji treba učiniti, kazao je infektolog Siniša Skočibušić.

Ulasci u škole u kojima se odvija klasična nastava dozvoljeni su samo za učenika i nastavno osoblje. Ravnatelji škola kažu kako se prostorije dezinficiraju više puta dnevno i kako dosad u školskim klupama nije započet nijedan klaster. Ipak, svi se pribojavaju naglog porasta novozaraženih zbog čega će krizni stožeri morati bit na oprezu i spremni da u kratkom vremenu ako za to bude potrebe prilagode nastavu dobrobiti djece.