U Bijeljini je ovih dana ponovo aktuelizovano pitanje gasifikacije Semberije. Naime, grad ulazi u proceduru novog kreditnog zaduženja od šest miliona KM, a dio novca bit će utrošen za prelazak “Gradske toplane” na ovaj energent.

U Semberiji su nadležni već dvije godine, tačnije od 2017. u više navrata davali rokove od po nekoliko mjeseci za početak grijanja na gas. To se do sada nije desilo, a prema najavama gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, dio novog kredita od šest miliona bit će utrošen upravo za taj projekat.


Gradonačelnik očekuje da će Semberci dobiti gas u narednih mjesec do dva. Kako je rekao, plan je da se smanji zagađenost i da se u narednom periodu prepravi toplana sa korištenja uglja na gas.

U “Gradskoj toplani” se bore sa dugovanjima jer je cijena grijanja po kvadratu skoro tri KM. Uvođenje gasa bi, kažu, popravilo njihovu situaciju.

“Nadamo se da će olakšati proizvodnju toplotne enrgije našim korisnicima i da ćemo biti uredniji, bolji i kvalitetniji snabdjevači”, kaže Mladen Krasavac, direktor JP “Gradska toplana”, Bijeljina.

On je naveo da trenutni dug za isporučenu toplotnu energiju za prošlu sezonu iznosi 190 hiljada KM.

A dok čekaju ispunjenje obećanja i gasifikaciju, Semberci nastoje da uštede na svaki način, pa drva kupuju čak i na vreću.

Radomir Stojanović, vlasnik firme za prodaju ogrjeva, kaže da se građani najviše griju na drva, ali se dosta prelazi i na pelet i ugalj.

Kako je ranije izjavio gradonačelnik Bijeljine, već oko pet hiljada korisnika u svojim dvorištima ima priključke za gas. Cijena priključka bit će 1.500 KM uz mogućnost plaćanja u ratama.