Uprava za indirektno oporezivanje želi kupiti poslovnu zgradu u Banjaluci koja je za 61 milion maraka skuplja od planiranog iznosa. Parlament Bosne i Hercegovine insistira na tome da Vijeće ministara donese odluku kojom će naložiti Upravi da poništi postupak javne nabavke od preduzeća “Grand Trejd”. Analitičari upozorovaju da je riječ o političkoj trgovini.

Zgradu koju gradi preduzeće Grand trejd, u vlasništvu Mileta Radišića, putem javnih nabavki trebala je kupiti Uprava za indirektno oporezivanje. Umjesto predviđenih 38 miliona, za njenu kupovinu potrebno je još 61 milion maraka. Prekoračenje budžetskih okvira državni parlamentarci smatraju skandaloznim, pa su prije više od mjesec dana usvojili zaključak kojim od Vijeća ministara traže da u roku od sedam dana donese odluku kojom će Upravi naložiti da poništi postupak. Međutim, to se još nije desilo.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedatelj Vijeća ministara BiH (SNSD)

“Savjet ministara ukoliko dođe drugi prijedlog UO UIO će se o njemu izjasniti ali nemamo niti jedan zanonski osnov na kome bi mogli da naložimo Upravi da poništi konkurs.”

BRANISLAV BORENOVIĆ, zastupnik u ZD PSBiH (PDP)

“Vi ste obavezni da postupite po odluci Parlementa, donesete odluku i proslijedeite je Upravi. Pa ćemo da vidimo ko je neće ispoštovati. Ko će sutra krivično odgovarati…Ovdje se radi o ozbiljnoj muljaži vrijednosti više desetina miliona KM.

Radišić je nešto više od 17 hiljada kvadrata poslovnog prostora ponudio za 98,5 miliona KM sa PDV-om, dok je UIO za ove namjene odobreno 38 miliona. Ovo je jedan od klasičnih primjera kako se procedure, odluke i raspodjela budžeta prilagaođavaju privatnim interesima pojedinaca koji su bliski nosiocima vlasti, smatraju naši sagovornici.

IVANA KORAJLIĆ, Transparency International BiH

“S obzirom na bliskost Mileta Radišića koji je i jedini ponuđač s Miloradom Dodikom i vlasti u RS ne bi bilo apsolutno iznenađujuće da se uradi sve što se može uraditi samo da bi se namakla ta sredstva osobi koja je kompromitovana po više osnova koja je već osuđivana za krivična djela koja nastavlja uspješno da posluje i kojoj se i dalje obezbjeđuju ogromna sredstva iz budžeta. Mi nismo godinama imali ovoliku jednu nabavku i toliko spornu.

SINIŠA VUKELIĆ, novinar i urednik Portala Capital.ba

“Jedna od nezvaničnih informacija zašto još uvijek taj Ugovor nije sklopljen je što direktor UIO postavlja on uslov da bude imenovan za direktora UIO i da to ne uradi sada kada je u v.d statusu, što zanači da odmah nakon potpisivanja Ugovora može brzo da leti iz svoje fotelje.”

U Upravi se pravdaju da poslovni prostor u Banjaluci ranije nisu uspjeli kupiti, odnosno od 2014. kada je u skladu s odlukom Vijeća ministara Uprava dobila sredstva u iznosu od 38 miliona, jer se na javni oglas nije javljao niko.

RATKO KOVAČEVIĆ, glasnogovornik UNOBiH

“U decembru prošle godine smo raspisali oglas na koji je stigla ponuda od kompanije Grand trejd. Ponuda u kapacitetima zadovoljava potrebe UIO, međutim finansijski aspekt ove ponude nije trenutno moguće realizovati iz razloga što ta ponuda sa PDV-om iznosi oko 99 miliona KM.

Ponuda je gotovo dvostruko veća od planiranog novca za kupovinu poslovnog prostora UIO. U normalnim okolnostima bila bi poništena, upozoravaju državni parlamentarci i analitičari. Da li će u ovom slučaju biti ispoštovane procedure ili će prevladati politički interesi?