Neprimjeren govor, nepoštovanje kodeksa u javnom prostoru imenovanih i izabranih zvaničnika nije rijetkost na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

No, sve češće gledamo scene u kojoj neprimjerena retorika prerasta u fizički obračun gdje rasprave u parlamentarnim klupama prerastaju u rijaliti, a političari bivaju zvijezde. Primjeri koji slijede ilustruju realnost bh. politike.

Parlament – mjesto demokratije i kolijevka zakona. A učesnici u parlamentarnim raspravama, nerijetko, ne biraju riječi kojima se obraćaju javnosti, ili pak demokratiju shvataju previše bukvalno.

NIKOLA ŠPIRIĆ, bivši zastupnik u PSBiH

Ja vam čitam , na kraju krajeva dokument na osnovu kojeg mi donosimo odluku i sad ovdje kaže, problem joj je i sa apetitom, ima manju želju i za k..om , e na bazi toga mi dana….

Nerijetko su i novinari bili mete izabranih zvaničnika.

MILORAD DODIK (kao predsjednik RS 2014.)

Slušaj nisam ti ja muškarac za tebe.

Bezbroj je primjera koji ilustruju neprimjeren govor i ponašanje, ali je i bezbroj primjera gdje, osim što političari ne biraju riječi, ne biraju doslovno ni sredstva u obračunu sa neistomišljenicima.

Scene širom parlamenata u BiH podsjećaju na rijaliti šou. Ako uporedimo komunikaciju i ponašanje pojedinih političara i tzv. rijaliti zvijezda, teško da možemo primijetiti razliku. A oni rade upravo ono što njihova publika voli, primjećuje novinar Almir Panjeta.

ALMIR PANJETA, novinar

Ono što uglavnom čujemo u njihovoj komunikaciji, što možemo čuti na vijstima i portalima je rekao, optužio, odgovorio na optužbe, replicirao, ne vidimo riječi kao što su: uradio, predložio, set mjera, napisao program, realizovali program…

Kako je politika najpoželjniji poslodavac, tako u toj oblasti ima različitih profila ličnosti. No ono što zabrinjava je gotovo nikakva reakcija javnosti, primjećuju komunikolozi.

LAMIJA SILAJDŽIĆ, Fakultet političkih nauka UNSA

Nekako smo navikli da taj govor mržnje prolzi nekaženjno, nasilje je potpuno normalizirano u javnom prostoru i čini mi se ne znam šta treba da se desi pa da bude neka veća reakcija javnosti. To je već alarmantno.

Alarmantna je i možda najviše činjenica, koju je istina kroz lapsuz, ne želeći, izrekao jedan opštinski vijećnik. Nasmijao je kolege, izazvao reakciju javnosti, ali samo, u virtuelnom prostoru.

NIRMEL MURATOVIĆ, vijećnik u Srebreniku 2019.

Ovdje za ovom govornicom nisam iznio nikad ni jednu istinu…