Pitanje jezika u Bosni i Hercegovini je tema koja često uzrujava sve slojeve društva. Mnogi su uvjereni da je njihov jezik ugrožen, i kako rasprave o jeziku mogu dovesti u pitanje opstanak cijelog naroda i identitet svakog pojedinca. Glasne su polemike o tome na kojem jeziku se čita i govori, ali ih nema o tome da li se i šta čita.

U Bosni i Hercegovini pitanje jezika je decenijama tinjajuća vatra u rukama politike koja stalno prijeti da preraste u razarujući požar. I književnosti se pristupa po istim ideološkim matricama, pa tako postoje neki naši i neki njihovi pisci, koje najčešće svojataju oni koji nisu pročitali nijedno djelo rado citiranog autora.

HADŽEM HAJDAREVIĆ, predsjednik Društva pisaca BiH

“Ovdašnji čovjek još uvijek književnosti prilazi kao ideološkom prostoru u kojem će on biti lovac na neke idelogeme i u ovoj nesretnoj drami paraleliziranih bh svjetova književnost je na različitim ideološkim udarima. Ne doživljava se kao umjetnost riječi, gdje mi u umjetnosti treba da uživamo da komuniciramo sa svijetom oko sebe.

MILE STOJIĆ, književnik

Političari nemaju za šta drugo da se uhvate, nego za jezik i najčešće nam drže moralne pridike ljudi koji nit su studirali jezik, nit imaju pojma, nego su naučili nekoliko novokomponiranih riječi.”

TANJA STUPAR TRIFUNOVIĆ, književnica

“Čitava jedna kultura koja ne čita, ne razmišlja, ne razgovara, nego je na nekakvim verbalnim borbenim linijama bez spremnosti da ozbiljnije sagledava i sebe i stvarnost koju živi.”

Tema jezika veliki je potencijal za sukobe sve dok joj se pristupa laički i populistički. Uticaj ideologija bio bi značajno manji kada bi se više i raznovrsnije čitalo, sigurni su književnici.

SANJIN KODRIĆ, profesor nauke o jeziku i književnosti

Da se okrenemo književnosti davno je bilo vrijeme. Šta će jednom narodu tijelo bez duše, rekao je Alija Ishaković

HADŽEM HAJDAREVIĆ, predsjednik Društva pisaca BiH

Ne postoje neki naši, neki njihovi, neki moji, neki oni tamo pisci, nego da istinski pisci budu hajd da kažemo vlasništvo svih nas na našem maternjem bosanskom jeziku.

Uvaženi bosanskohercegovački pisci podsjećaju da je književnost umjetnost lijepih riječi, pozivaju sugrađane da mudrost traže u knjigama, a ne zluradim ideološkim tumačenjima umjetničkih djela.