Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin i državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek primili su rusko cjepivo “sputnjik”.

Dačić je naglasio da je važno što državni dužnosnici primaju injekcije različitih svjetskih proizvođača, što, kako kaže, ima za cilj da stvori poverenje građana u cijepljenje.

“Ovdje nije riječ o političkim razlozima. Želimo pokazati da sudjelujemo u zaštiti javnog zdravlja, jer je povjerenje građana u proces cijepljenja bilo žrtva raznih teorija zavjere. Pozdravljamo proces cijepljenja kao prvi korak ka konačnom svladavanju pandemije koronavirusa”, rekao je Dačić po primanju injekcije ispred Instituta “Torlak”.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin nijednog trenutka nije sumnjao u ispravnost cijepljenja jer, kako je naveo, “kao što čvrsto vjeruje da je zemlja okrugla, tako vjeruje da su dobre i injekcije i da ih svi trebaju primiti”.

“Injekcija protiv covida 19 nije jedini izbor, ali je, po mom mišljenju, jedini ispravan izbor. Treba se boriti protiv pandemije i ljudi trebaju imati maksimalno povjerenje u naše liječnike i naš medicinski sustav”, istaknuo je Vulin.

Vulin primio vakcinu

Državni tajnik Mirsad Đerlek kazao je da je zdravstveni sustav spreman i jak i, kako je rekao, dobro organiziran “usprkos brojnim skepsama”.

“Zahvaljujem se rukovodstvu države koje je radilo na jačanju sustava. Prije svega na kapitalnim infrastrukturnim projektima, a potom na realiziranim nabavkama neophodne zaštitne opreme. I naravno na nabavci cjepiva u koje je uložen ogroman novac. Država je pokazala da brine o zdravlju svakog građanina”, kazao je Đerlek.

Đerlek primio vakcinu

Prema riječima državnog tajnika, važno je da su injekcije sigurne i da imaju cilj jačanje imuniteta organizma “jer se jedino tako dolazi do kolektivnog imuniteta i pobjede nad covidom 19”.

Dačić je, po završetku Đerlekovog obraćanja, državnom tajniku “čestitao” na odluci da primi rusko cjepivo, našalivši se da ga je “ugodno iznenadio”.

“Uvijek pratim iskusne ljude”, uzvratio je Đerlek.

Injekciju su, pored visokih državnih dužnosnika, primili i Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije i ranateljica Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

U Srbiju je pred novogodišnje praznike stiglo 2.400 doza ruskog cjepiva.