Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić objavio je danas spisak od 23 igrača na koje računa za predstojeće utakmice protiv Portugala i Francuske na startu Lige nacija.

Hrvatska će 5. septembra gostovati u Portu, a tri dana kasnije će u Parizu odmjeriti snage sa Francuskom, u reprizi finala Svjetskog prvenstva 2018. godine.

“Iako okolnosti nisu sjajne obzirom na epidemiju koronavirusa, sigurno je da se svi jako radujemo okupljanju nakon tako duge pauze. Termin nije idealan jer će puno igrača praktično sa odmora doći na okupljanje, ali svi smo u istoj situaciji po tom pitanju”, rekao je Dalić, prenosi Hina.

“Važno je da se igrači što bolje odmore jer ih čeka vrlo naporna sezona, na kraju koje nas čeka EURO, a to nam je primarni cilj”, naglasio je on.

Uz Portugal i Francusku, Hrvatskoj će protivnik u grupi Lige nacija biti i Švedska.

Prvoplasirana ekipa izboriće plasman na završni turnir, dok će posljednjeplasirana ispasti u Ligu B.

“Protivnici nam ne mogu biti teži, dovoljno je reći da ćemo u tri dana igrati u gostima kod evropskih i svjetskih prvaka. Maksimalno poštujemo Portugal i Francusku, ali imamo puno svojih aduta i sigurno ćemo pokušati prekinuti negativnu tradiciju koju imamo protiv obje ekipe”, rekao je Dalić.

“Vidjećemo u kakvom će ko stanju doći na okupljanje i prema tome ćemo se ravnati jer iako nam je rezultat u Ligi nacija važan, prioritet su nam zdravlje igrača i priprema za kvalifikacije za SP i potom EURO 2020”, zaključio je Dalić.

Okupljanje hrvatske reprezentacije je 31. avgusta u Zagrebu nakon gotovo 10 mjeseci pauze uzrokovane epidemijom novog koronavirusa.

Spisak igrača za utakmice s Portugalom i Francuskom:

Golmani: Dominik Livaković, Simon Sluga, Ivo Grbić;

Odbrana: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko, Tin Jedvaj, Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Dario Melnjak , Marin Pongračić;

Vezni igrači: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Milan Badelj, Mario Pašalić, Nikola Vlašić;

Napadači: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Ante Rebić, Josip Brekalo i Bruno Petković.