Danas se obilježava Međunarodni dan bijelih traka, 31. maj. Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je 102 ubijene djece.

“Dan bijelih traka – 31. maj”, obilježen je simboličnim mirnom protestnom šetnjom preživjelih Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu, a kako je najavljeno, i u mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Srpske vlasti u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice” glasio je poziv na radiju.

Dan bijelih traka obilježen i u Mostaru

Foto: Željko Milicevic – Anadolu Agency)

Tradicionalno, kao i prethodnih godina, građani Mostara obilježili su Dan bijelih traka, uz prisjećanje na zločine nad civilima Prijedora 1992. godine. Na Trgu Musala prolaznicima su dijeljene bijele trake, a s Titovog mosta u Neretvu su bačeni bijeli karanfili. Žrtve Prijedora, kao ni sve druge, ne smiju biti zaboravljene, poručili su organizatori.

MC Srebrenica obilježio Dan bijelih traka: Nismo vas zaboravili

Foto: MC Srebrenica – Anadolu Agency

U znak sjećanja na ubijene građane i građanke Prijedora, Memorijalni centar Srebrenica danas je obilježio Dan bijelih traka.

“Memorijalni centar Srebrenica ne zaboravlja 3.176 ubijenih građana i građanki Prijedora, među kojima sa posebnim žalom se sjećamo 102 djece, čiji je smijeh zauvijek prekinut na najsvirepiji način. Danas šutimo i simboličnom bijelom trakom oko ruke dajemo riječ da se nijedna žrtva neće i ne smije zaboraviti. Memorijalni centar Srebrenica, kao temeljna institucija sjećanja na genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine, uvijek će s jednakim pijetetom gledati na nevine žrtve Prijedora kao na svoje. Nismo vas zaboravili!”, poručili su iz MC Srebrenica.

KS: Obilježen Dan bijelih traka: Fokus na ubijenoj djeci

Foto: Denis Zuberi – Anadolu Agency

U znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline i ove godine je u Sarajevu obilježen Dan bijelih traka. Pokret ”AntiDayton“ je i ove godine pripremio instalaciju koja ostavlja poseban pečat na polju kulture sjećanja, a postavljena je u Velikom parku, preko puta BBI centra.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.176 civila, dok je 31.000 ljudi bila zatočena u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata. Za zločine počinjene na prijedorskoj opštini do sada je doneseno više od 50 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.