Predstavnici Grada Sarajeva povodom 5. aprila, Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine, odali su počast i položili cvijeće na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

Kratkim obraćanjima predstavnici Grada Sarajeva prisjetili su se i prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume koji stoje kao opomena svim budućim generacijama.

“Ono što je važno meni kao gradonačelniku glavnog grada je da smo uspjeli prije dvije godine utvrditi da ovaj značajni datum uđe u kalendar aktivnosti, odnosno važnih datuma za grad Sarajevo, za obilježavanja važnih datuma u Sarajevu, i evo na određeni način ta tradicija se nastavlja da se obilježava ovaj važan datum kako bi opominjali i upozoravali sve buduće generacije koje dolaze šta je glavni grad BiH Sarajevo preživjelo te 1992. godine tih 1.425 dana”, rekao je Skaka.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Dragan Stevanović izjavio je da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen.

“Sarajevo je kroz historiju zaista pretrpilo razna osvajanja i razna uništavanja ali nikada kao u periodu zadnjeg rata kada je grad fašističkim terorom držan pod opsadom tako dugo. Na ovom mjestu svjedočimo činjenici da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen i dužni smo da to svaki dan ponavljamo”, rekao je Stevanović.

Obiljezavanje godisnjice opsade Sarajeva scaled
Foto: Anadolu Agency

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva, najduža opsada u modernoj historiji ratovanja, koja je trajala 1.425 dana. Grad Sarajevo zvanično je utvrdio ovaj datum kao Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tokom dugih 1.425 dana opsade Sarajeva, ubijeno je više od 11 hiljada civila u gradu, od kojih oko 1.600 djece, a preko 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je dana 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno čak 3.777 projektila.

Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja. I prije početka opsade, Sarajevo je bilo puno paravojnih formacija i barikada. U Haškom sudu su za te ratne zločine osuđeni vojni i civilni dužnosnici Republike Srpske, među kojima i njen prvi predsjednik Radovan Karadžić.