Širom Hrvatske zastave na pola koplja. Hrvatska oplakuje sedam žrtava zemljotresa koji je u utorak pogodio područje Petrinje, Siska i Gline. Poruke saučešća i podrške stižu iz cijele Hrvatske.

Zemljotres jačine 6,2 stepena po Rihteru odnio je sedam ljudskih života, te uzrokovao veliku materijalnu štetu. U zemljotresu je povrijeđeno više desetina osoba, a brojni objekti se
ne mogu koristiti.

“Vjerujem da se svi tužno osjećamo i da nam je ovaj nesretni potres zapravo ne pokvario blagdan, najviše je pokvario onima koji su stradali. A i nas je zapravo sve dirnulo i mislim da danas trebamo se sjetiti žrtava, nesamo ovog potresa nego i onog zagrebačkog i svega onoga što je bilo u 2020.”Prije svega tužno je ovo što nas je zadesilo čitavu godinu i završi nažalost
sa Petrinjom. Poruka kao građanina Zagreba rođenog ovdje da se Petrinja drži, da smo svi naravno jedni uz druge i da u tome ustrajemo.”

U Petrinji zastave na pola koplja se nemaju gdje postaviti jer su sve zgrade lokalne uprave u potpunosti ili uveliko oštećene. Stručnjaci procjenjuju da se 90 posto objekata u gradu ne može obnoviti, te će ih morati srušiti. Ministar zdravstva je poručio da će država pomoći u sanaciji posljedica zemljotresa.

VILI BEROŠ, ministar zdravstva Hrvatske

“Dan žalosti nije samo dan obilježavanja gubitaka života već je isto tako podsećanje na našu obavezu da čim prije zaliječimo rane kako u psihološkom tako i u infrastrukturnom smislu.”

S druge strane, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović grad je nazvao Hirošimom kritikujući neadekvatnu pomoć države pogođenom području.Poručuje i da nedostaje mobilnih kuća za one koji se nemaju gdje vratiti. U međuvremenu Crveni križ i druge humanitarne organizacije nastavljaju sa dopremanjem osnovnih potrepština.

Od 28. decembra do danas 374 zemljotresa različitih intenziteta pogodila su područje oko Petrinje i Siska.Prema prvim procjenama materijalna šteta je veća od pola milijarde eura.