Danas se obilježava 28. godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda, kada su oružane snage Hrvatske i bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH ubile 46 civila.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, ove godine neće biti organizovanog obilježavanja, izjavio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić.

Prema njegovim riječima, danas će sveštenik služiti molitvu uz ograničen broj prisutnih, nakon čega će delegacija koju će činiti načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i predstavnici Boračke organizacija položiti vijence.

Vidić je istakao da je nad Srbima u Sijekovcu počinjen stravičan zločin, te da su među ubijenim bili uglavnom žene, djeca i starci.

Najmlađa žrtva zločina u Sijekovcu bio je dječak od 17 godina, a najstarija muškarac od 77 godina.

“U Sijekovcu je zapaljeno 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije”, rekao je Vidić i pozvao srpski narod da kod svojih kuća ili u hramu prisluže svijeće za stradale.

On je zahvalio svima koji su prethodnih godina dolazili na obilježavanje godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu, ističući da je ove godine potrebno pridržavati se svih naredbi i uputstava nadležnih institucija u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.