Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji hrišćanski praznik.

U času Rođenja Isusa Hrista zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Božićne liturgije u BiH

Božićnim liturgijama u pravoslavnim hramovima jutros se obilježava najradosniji hrišćanski praznik.

Sarajevo

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Božić se obilježava u vrijeme pandemije i uz mjere koje su uvedene s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa pa je liturgiji prisustvovao samo mali broj vjernika.

Tokom liturgije poručeno je da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se susreće u svetom pismu.

“Mirom sve započinje i mirom se sve završava. Mir je stanje srca i duše. Poruka današnjeg praznika obavezuje nas da svuda oko sebe gradimo mir. Svi mi znamo sta znači kada se nemir useli u srce, kada nemir parališe razum, kada čovjek počne da bježi od drugih i da se zatvara u svoju krhku tvrđavu izgubljen i nemoćan za svako dobro djelo i susret s drugim”, poručeno je danas u Sarajevu.

Banjaluka

Božićna liturgija služena je jutros i u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Liturgiju je služilo sveštenstvno banjalučke eparhije.

Zbog epidemiološke situacije, liturgiji je prisustvovao nešto manji broj vjernika nego prethodnih godina. Građani Banjaluke najradosniji hrišćanski praznik dočekuju tradicionalno i u krugu porodice.

Mostar

Uz poziv na razumijevanje i ljubav, blagdan Božić dočekali su pravoslavni vjernici u Mostaru. Ovog puta zbog pandemije koronavirusa Božić se slavi nešto skromnije nego u prošlosti, i to uglavnom u krugu porodice. Ipak, i u takvim uslovima najradosniji praznik vjernici su dočekali na dostojanstven način i u duhu pravoslavne tradicije.

Dugačak je spisak običaja i u mostarskom kraju, nakon što je jutros u crkvama služena božićna liturgija.

“Božić smo ovog puta dočekali u izmijenjenim uslovima u odnosu na prethodne godine, ali ne i sa manjom radošću. To je jedan od najradosnijih praznika. Slavimo rođenje gospoda Isusa Hrista, koji u ovaj svijet dolazi iz ljubavi i uči nas u toj ljubavi, dajući nam vrhunsku zapovijed da ljubimo jedni druge. To je ustvari najveća poruka Božića ove godine. Dakle, da jedni druge ljubimo i pazimo i to je nešto što nas je naučila i pandemija. Svakog Božića je slava na visinama Bogu, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja i možda nas je upravo ova godina naučila da nam toga nedostaje. Da slavimo Boga, da među nama vladaju mir i pažnja, da pazimo jedni na druge i da budemo kao naši ljekari i zdravstveni radnici, koji su nam pokazali šta znače hrabrost, požrtvovanje i žrtva za druge. To je Božić”, rekao je za Anadolu Agency (AA), paroh mostarski Duško Kojić.

On je niz vjerskih obreda posljednjih dana predvodio u maloj crkvi smještenoj odmah uz Saborni hram koji je ušao u posljednju fazu obnove. Riječ je o velelepnim i objektima koji spadaju među najstarije u Bosni i Hercegovini. Saborna crkva uskoro će biti i potpuno obnovljena.

Bijeljina

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je jutarnju liturgiju u Sabornom hramu u Bijeljini pred većim brojem vjernika.

Običaji

Uz Vaskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća hrišćanska praznika.

Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu porodicu.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, hljeb, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetilac koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na šta se odgovara “Vaistinu se rodi”.