Nastavljena je vakcinacija u sarajevskoj “Zetri”. Nešto više od hiljadu osoba dobilo je poziv za vakcinaciju, a riječ je o kineskoj vakcini Sinofarm. Isti broj doza osiguran je i za sutra, za onkološke pacijente oko 500 doza Fajzer vakcine.

Građani sa kojima smo razgovarali ispred Zetre uglavnom su zadovoljni kako se odvija proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

“Čekali smo dan i po. Dan prije Bajrama smo se prijavili i dobili pozivnicu”

“Ja nisam pozvana zato sto nemam dovoljan broj godina, ali moj otac jeste. Njega su odmah pozvali u roku od pet sati”

Međutim, bilo je i onih koji su došli na vakcinaciju bez poziva.

“Ja nisam ni naručena, šehidska porodica. Dina moja kaže ‘idi mama primiće te’. Super, sve u redu”

“Preko dva mjeseca prijavio sam se u mjesnu zajednicu, još nisam dobio poziv, a imam 79 godina. Odoh bez poziva da me pelucuju, i mene i ženu, ona ima 75 godina”

Dobna granica se ne spušta i ona je još 60 godina. Masovne imunizacije još nema i ne zna se kad će je biti.

ADEMIR SPAHIĆ, koordinator vakcinacije u KS

“Imamo najavu AstraZeneke koja bi trebala u narednim danima da bude operativna za prvu vakcinu, tako da ćemo odmah obavijestiti građane da dolaze na vakcinaciju”, rekao je Spahić.

Arman Šarkić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

“Mi nažalost jošnemamo masovnu vakcinaciju u punom smislu riječi, kao treću fazu. Mi jednostavno radimo kako nam uslovi na terenu govore. Nama je želja, kao što sam pomenuo, da spuštamo starosnu granicu, a to nam diktira dolazak vakcina”, kazao je Šarkić.

Naše sagovornike smo pitali i da li bi ovakav tempo vakcinacije mogao dovesti do problema na jesen, s obzirom na najavljeni četvrti talas.

“Bitno je istaći da delta soj jeste prisutan, da će on činiti sigurno većinu četvrtog vala, ali da nema, prema saznanjima iz okruženja, teške kliničke slike”, dodao je Šarkić.

Prijavom putem aplikacije Zavoda za zdravstevno osiguranje Kantona Sarajevo,isključivo se dobijaju pozivi i termini za vakcinaciju, u skladu sa dostupnim kapacitetima.