Onlajn interaktivni događaj “Borba protiv klimatskih promjena u BiH ne može da čeka” biće održan danas, a učestvovaće predstavnici međunarodne zajednice i resornih ministarstava u BiH.

Događaj organizuju UN i Razvojni program UN /UNDP/ zajedno sa Velikom Britanijom, Italijom, Francuskom, Švedskom i Čileom, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i federalnim Ministarstvom okoline i turizma.

Medijima će se obratiti rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera, ambasadori Velike Britanije u BiH Metju Fild, Francuske Kristin Tudik, Italije Nikola Minasi, Švedske Johana Stromkvist, te ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo.

Organizator navodi da će ovaj događaj pružiti dinamičan uvid u to kako su ambiciozne, globalno preuzete obaveze borbe protiv klimatskih promjena pretočene u djelo i pozitivne mogućnosti u svakodnevnom životu BiH.

Tokom prezentacije biće prikazane neke od najinteresantnijih aktivnosti, kao i projekti u vezi sa borbom protiv klimatskih promjena u zemlji, ali i promovisani domaći zagovarači, korisnici i lideri borbe protiv klimatskih promjena.

U saopštenju se ističe da su klimatske promjene najveći izazov sa kojim se čovječanstvo danas suočava, a da BiH, kao zemlja u kojoj su negativni efekti klimatskih promjena već jasno vidljivi, prepoznaje važnost rješavanja ovog izazova i nastoji da učini ove inicijative uspješnim.

“Zajedno sa drugim zemljama širom svijeta, BiH povećava svoje utvrđene doprinose kako bi ograničila globalni porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusovih i time ispunila ciljeve iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, obezbijedila našu budućnost prelazom na ekonomiju niske emisije ugljenika i postigla ciljeve održivog ekonomskog razvoja i društvene kohezije”, piše u saopštenju.

Onlajn događaj počeće u 11.00 časova, a izjave za medije planirane su u 10.30 časova u hotelu “Holidej” u Sarajevu, saopšteno je iz UNDP-a.