Američki festival nezavisnog filma Sandens (Sundance) počinje danas u onlajn izdanju, ali i sa projekcijama u drajv-in restoranima i malim nezavisnim bioskopima.

Festival, čiji je osnivač legendarni glumac Robert Redford (84), obično se održava u januaru i februaru u planinama američke savezne države Juta.

Pošto je većina bioskopa zatvorena zbog epidemije korona virusa, organizatori Sandens-a su u decembru odlučili da festival bude onlajn.

“Čak i u ovim neodrživim uslovima, umjetnici i dalje pronalaze načine da rade svoj posao koji je smjeo, ali i važan”, rekla je direktorka festivala Tabita Džekson (Tabitha Jackson).

Prema njenim riječima, festival će ponuditi predpremijere, ali uz poštovanje epidemioloških mjera i na različitim mjestima, od Kalifornije do Njujorka.

Biće organizovane projekcije u drajv-in restoranima na području Los Anđelesa, tako da će posjetioci, svako u svom automobilu, moći da gledaju filmove.

Neki filmovi će biti emitovani na internetu poslije kojih će umejtnici odgovarati na pitanja.

Festival Sandens postao je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svjetski poznatih reditelja, među kojima su Kvetin Tarantino (Quentin), Pol Tomas (Paul Thomas) i Daren Aronofski doživjeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu upravno na Sandensu.

Redford je nazvao tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku “Buč Kesidi i Sandens Kid” iz 1969. godine.

Ovogodišnji festival trajaće do 3. februara.