Sedamnaesti međunarodni festival komedije “Mostarska liska” svečano će biti otvoren večeras izvedbom predstave “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Tokom pet festivalskih dana publici će se predstaviti šest narodnih pozorišta sa isto toliko predstava, od kojih će pet biti u takmičarskom dijelu.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ovogodišnji program “Mostarske liske” bit će sastavljen isključivo od bosanskohercegovačkih predstava.

“Na ovogodišnju ‘Mostarsku lisku’ koja je bila planirana u aprilu, prijavilo se pedeset predstava iz regije. No, zbog pandemije koronavirusa organizatori su morali pronaći novi termin i selekciju koja se, zbog brojnih ograničenja, svela na bosanskohercegovačke produkcije. Tako će se na ovogodišnjem festivalu odigrati pet predstava u takmičarskom dijelu te šesta predstava u čast nagrađenih”, rekao je na konferenciji za novinare Emir Spahić, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar i selektor Festivala.

On je naglasio da se ovogodišnja “Liska” održava u iznimno teškim uslovima, te poručio da se, bez obzira na sve probleme, tradicija ovog festivala neće ugasiti.

“Imat ćemo presjek prošle pozorišne sezone bosanskohercegovačkih pozorišta, a usko vezano za predstave komediografskog sadržaja. Imat ćemo priliku gledati jako kvalitetne predstave iz svih profesionalnih pozorišta u Bosni i Hercegovini. Bit će održani i popratni programi, a na samom početku Festivala ćemo se prisjetiti našeg rano preminulog kolege Mirsada Elezija. Ovogodišnji festival posvećen je sjećanje na Elezija”, rekao je Spahić.

Nakon predstave “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama”, 26. septembra na repertoaru je predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banjaluke “Istina” Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića.

U nedjelju, 27. septembra, bit će odigrana predstava “Identitluk”, nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Ponedjeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića. Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala, u utorak, 29. septembra, posjetitelji će moći uživati u izvedbi predstave “Sjećaš li se Doli Bel”, Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti zatvoren 30. septembra dodjelom nagrada te izvedbom predstave u čast nagrađenih, a riječ je o predstavi “Čorba od kanarinca”, autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića. Predstava je nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović rekao je da je veliki uspjeh što će “Liska” biti održana u ovakvoj situaciji.

“Vjerujemo da će Narodno pozorište u Mostaru odgovoriti izazovu i da smo pripremili kvalitetan sadržaj za mostarsku publiku. Smatram da je najveći uspjeh ovogodišnjeg festivala to što će se održati u danim okolnostima. Na neki način, to je pokazatelj naših organizacijskih sposobnosti i naših organizacijskih kapaciteta, jer je poznato da je Narodno pozorište mali kolektiv, ali vjerujem da je dinamičan i dobro organiziran te da može odgovoriti svim postavljenim izazovima”, rekao je Mujkanović.

U stručnom žiriju ovogodišnjeg festivala su glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, te reditelj Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor Narodnog pozorišta Mostar Salko Pezo.

U žiriju medija sjedit će Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su u žiriju publike Nada Dalipagić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

Sve predstave počet će u terminu od 20 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar.