Igrani film “Te mračne noći“ režisera Francoisa Lunela, u bosansko-francuskoj koprodukciji, bit će premijerno prikazan danas u Sarajevu u kinu Meeting Point.

Naredna projekcija će biti dan kasnije, 24. februara.

Premijeru organiziraju Francuski institut i Ambasada Francuske u BiH.

Objašnjavajući siže filma, režiser je podsjetio na njegov boravak u Sarajevu svih ratnih godina, kada je svjedočio koliko se žene bore za “normalni“ život u ekstremnim okolnostima i očuvanje svega što je iole pozitivno u njihovom svjetonazoru.

 Po završetku rata, Lunel je otišao pa se 1999. godine opet vratio u Sarajevo i tada čitao u novinama o ženi koja je u džepu odjeće poginulog muža našla papirić koji će joj uzburkati život.

Režiser je u filmu „Te mračne noći“ progovorio upravo o takvoj ženi koja usred ekstremno brutalnog rata, u donesenoj joj odjeći supruga, borca poginulog na ratnoj liniji, pronalazi paklicu cigareta obmotanu parčetom papira s ispisanom porukom koja će poremetiti njenu svakodnevicu i usred rata je baciti u dilemu – da li je prevarena žena?

Tako će ona dospjeti u paradoks privatnog košmara i ekstremno teških spoljnih okolnosti u kojima mora odgajati maloljetnog sina i nadasve ostati “normalna“.

Francois Lunel je kazao da se ovom temom pozabavio jer generalno smatra da kinematografija nije posvetila dovoljno pažnje o temi – žena tokom samog rata.